รู้จักฮะลาลจากการค้าขาย
บรรจง บินกาซัน
ถ้าเศรษฐกิจเป็นเรื่องของการกิน การผลิตและการซื้อขายแลกเปลี่ยน ในทุกศาสนาและความเชื่อล้วนมีคำสอนทางด้านเศรษฐกิจอยู่บ้าง อย่างน้อยก็เรื่องการการบริโภค เพราะการบริโภคเป็นจุดเริ่มต้นการขับเคลื่อนเศรษฐกิจ ถ้าคนไม่กินไม่ใช้ เศรษฐกิจก็ไม่มีการเคลื่อนไหว
ผู้นับถือศาสนาฮินดูไม่กินเนื้อวัวเพราะความเชื่อ หนึ่งในศีลห้าของพุทธศาสนาคือห้ามดื่มสุรา เนื้อของสัตว์มีเขี้ยวเช่นเสือ สุนัข งู เป็นที่ต้องห้ามเฉพาะพระสงฆ์ ในคัมภีร์ไบเบิลมีคำสั่งห้ามกินเนื้อสุกรและดื่มสุรารวมทั้งเนื้อสัตว์อีกหลายประเภท ในคำสอนของอิสลามก็มีคำสั่งเรื่องอาหารต้องห้ามเช่นกัน เมื่อคนไม่บริโภคสิ่งต้องห้าม การผลิตสิ่งต้องห้ามก็ไม่มี
ชาวมุสลิมรักษากฎของการละเว้นอาหารที่พระเจ้าห้าม(ฮะรอม)และเลือกกินอาหารที่ไม่เพียงแต่เป็นที่อนุมัติ(ฮะลาล)เท่านั้น แต่ยังต้องเป็นอาหารที่สะอาดและดีมาตั้งแต่สมัยนบีมุฮัมมัด สุกร สุรา เลือด เนื้อของสัตว์ที่ใช้เขี้ยวและกรงเล็บล่าเหยื่อ เนื้อของสัตว์ที่ตายเองหรือถูกทุบถูกรัดคอตาย และเนื้อของสัตว์ที่ถูกเชือดโดยไม่กล่าวนามของพระเจ้าในตอนเชือดเป็นที่ต้องห้ามสำหรับมุสลิมไม่ว่าจะอยู่ในส่วนใดของโลก
ด้วยเหตุที่มุสลิมกินเนื้อสัตว์เป็นอาหาร ดังนั้น มุสลิมจึงต้องเชือดสัตว์กินเองตามวิธีการของอิสลาม ประการแรกเลย มีดที่ใช้เชือดต้องคม ก่อนลงมือเชือดต้องกล่าวนามพระเจ้าเพื่อเป็นการขออนุญาตเอาชีวิตสัตว์ที่เป็นของพระเจ้าเสียก่อน ถ้าสัตว์ถูกเชือดโดยผู้เชือดไม่กล่าวนามพระเจ้า เนื้อของสัตว์นั้นไม่ต่างจากเนื้อที่ถูกขโมย ไม่อนุญาตให้กินแม้คนเชือดจะเป็นมุสลิมก็ตาม เมื่อลงมีดเชือด ต้องให้แน่ใจว่าหลอดลมและเส้นเลือดใหญ่สองเส้นข้างหลอดลมขาดเพื่อให้เลือดของสัตว์ไหลออกมามากที่สุด
ชาวมุสลิมยังคงพิถีพิถันในเรื่องของการกินอาหารฮะลาลมากที่สุด เพราะคำสอนอิสลามกล่าวว่า “พระเจ้าไม่รับคำวิงวอนของผู้ที่เลือดและเนื้อของเขาเติบโตมาจากสิ่งต้องห้าม”
เมื่อวิถีชีวิตของสังคมเปลี่ยนแปลงไป ประกอบกับปริมาณเนื้อวัวและเนื้อไก่ในประเทศมุสลิมบางประเทศไม่เพียงพอ จำเป็นต้องมีการนำเข้าจากประเทศอื่น ดังนั้น เพื่อให้แน่ใจว่าเนื้อสัตว์ที่นำเข้าเป็นเนื้อสัตว์ที่ฮะลาลโดยการเชือดที่ถูกต้องตามวิธีการของอิสลาม จึงจำเป็นต้องมีการออกใบรับรองฮะลาลให้แก่เนื้อสัตว์โดยองค์กรอิสลามที่เชื่อถือได้ในประเทศที่ส่งเนื้อออกโดยเริ่มต้นมีขึ้นครั้งแรกใน ค.ศ.1974
แต่เนื้อสัตว์มิใช่อาหารเพียงอย่างเดียว มุสลิมต้องบริโภคสิ่งอื่นๆที่เป็นเครื่องปรุงหรือส่วนประกอบอาหารและของกินอื่นๆด้วย เมื่อวิทยาศาสตร์อาหารเจริญก้าวหน้าสามารถผลิตส่วนผสมอาหารที่ทำมาจากสัตว์ได้ แต่ส่วนผสมเหล่านี้ทำมาจากวัตถุดิบตั้งต้นที่เป็นที่ต้องห้ามซึ่งผู้บริโภคไม่รู้และมองไม่เห็น ประเทศมุสลิมจึงจำเป็นต้องมีมาตรการในการตรวจสอบว่าสินค้าบริโภคนั้นมีสิ่งต้องห้ามเจือปนหรือไม่
ตัวอย่างเช่น วุ้นในสมัยก่อนทำมาจากสาหร่ายทะเลที่นำมาเคี่ยวในน้ำเดือดถูกทดแทนด้วยสารที่เรียกว่า “เจลละติน” ซึ่งทำมาจากไขมันหมูที่มีต้นทุนต่ำสุด สารเจลละตินถูกนำไปใส่ในไอศกรีมและขนมบางอย่าง เช่น เยลลี่เพื่อความเหนียวนุ่ม หรือบะหมี่สำเร็จรูปที่ต้มในน้ำต้มกระดูกหมู เป็นต้น ดังนั้น ประเทศมุสลิมจึงจำเป็นต้องมีสถาบันวิทยาศาสตร์ฮะลาลเพื่อตรวจสอบอาหารว่ามีสิ่งฮะรอมปนเปื้อนหรือไม่ หากไม่พบก็จะออกใบรับรองฮะลาลให้โดยองค์กรศาสนาอิสลามของประเทศผู้ผลิตสินค้า
ในภูมิภาคอาเซียน มาเลเซียเป็นประเทศที่บุกเบิกเรื่องใบรับรองฮะลาลตั้งแต่ ค.ศ.1980 โดยการออกกฎหมายฮาลาลกำหนดให้สินค้าอาหารทั่วโลกที่นำเข้ามาในมาเลเซียต้องได้รับการรับรองว่าฮะลาล หลังจากนั้นอีกไม่กี่ปี อินโดนีเซียซึ่งเป็นประเทศที่มีประชากรมุสลิมมากที่สุดในโลกก็ออกกฎหมายฮะลาลเช่นเดียวกับมาเลเซีย
อาจเป็นเพราะมาเลเซียมีประชากรมุสลิม 60 เปอร์เซ็นต์และการผลิตส่วนใหญ่อยู่ในมือของผู้ที่มิใช่มุสลิม ผิดกับอินโดนีเซียที่มีประชากร 90 เปอร์เซ็นต์เป็นมุสลิม มาเลเซียจึงเคลื่อนไหวเร็วกว่าในเรื่องนี้เพราะต้องการให้พลเมืองมุสลิมของตนได้บริโภคสินค้าฮะลาลและเพื่อส่งออกสินค้าบริโภคของตน
ประเทศไทยแม้จะมิใช่ประเทศมุสลิมและมีประชากรไทยที่นับถืออิสลามเพียง 5 เปอร์เซ็นต์ แต่เป็นประเทศที่ผลิตสินค้าบริโภคส่งออกก็ได้รับประโยชน์จากใบรับรองฮะลาลที่ออกโดยคณะกรรมการอิสลามแห่งประเทศไทยและได้รับการตรวจสอบจากศูนย์วิทยาศาสตร์ฮะลาล จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ทำให้ประเทศไทยมีรายได้จากการส่งสินค้าฮะลาลไปยังประเทศมุสลิมปีละนับแสนล้านบาท
ชาวไทยจึงได้รับรู้เรื่องหลักการฮะลาลจากการค้าขาย
ที่มา : facebook ของอาจารย์บรรจง บินกาซัน มูลนิธิสันติชน
https://www.facebook.com/Banjong.Binkason
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
[ Translate by Google Translate ]
Revival of Islam in Southeast Asia (2)
Know Halal from trading
Banjong Binkasan
If the economy is about food Manufacturing and forex trading In every religion and belief there are some economic teachings. At least it's about consumption. Because consumption is the starting point for driving the economy. If people do not eat, do not use The economy was not moving.
Hindus do not eat beef because of their beliefs. One of the five precepts of Buddhism is not to drink alcohol. The meat of tusked animals such as tigers, dogs, and snakes was forbidden only by monks. In the Bible it is forbidden to eat pork and drink alcohol, as well as many other types of meat. In the teachings of Islam, there is also a decree on prohibited food. When people do not consume prohibited things There is no prohibited production.
Muslims uphold the rule of refraining from food that God has forbidden (Haram) and choose to eat food that is not only permissible (Halal) but also halal. But it must also be clean and good food since the time of the Prophet Muhammad. Pigs, liquor, blood, meat of animals that use their fangs and claws to hunt their prey. The meat of an animal that died or was beaten was strangled. And the meat of an animal slaughtered without God's name during slaughter is forbidden for Muslims in any part of the world.
Since Muslims eat meat as food, Muslims must slaughter their own animals according to Islamic methods. First of all, the slicing knife must be sharp. Before slaughtering, one must say the name of God in order to ask permission to take the life of an animal belonging to God. If an animal is slaughtered by a slaughterer without the name of God The meat of an animal is no different from stolen meat. It is not allowed to eat even if the slaughterer is a Muslim. When the knife cuts Make sure that the trachea and the two aorta on the side of the trachea are torn to maximize the flow of the animal's blood.
Muslims are still the most picky about eating halal food. because the teachings of Islam say “God does not accept the pleas of those whose blood and flesh grow from the forbidden.”
When the way of life of society changes In addition, the quantity of beef and chicken in some Muslim countries is insufficient. It is necessary to import from other countries. Therefore, to ensure that the imported meat is halal meat by slaughtering according to Islamic methods. It was therefore necessary to issue a halal certificate for meat by a trusted Islamic organization in the meat exporting country, which first started in 1974.
But meat is not the only food. Muslims have to consume other things that are seasonings or ingredients and other foodstuffs. As food science advances, it is possible to produce food ingredients made from animals. But these ingredients are made from prohibited feedstocks that consumers don't know and can't see. Muslim countries therefore need to take measures to check whether or not the products are forbidden to be adulterated or not.
For example, agar in the past, made from seaweed simmered in boiling water, was replaced by a substance called gelatin, which was made from lard with the lowest cost. Gelatin is used in ice cream and some desserts, such as jellies, for its softness. Or instant noodles boiled in water boiled pork bones, etc. Therefore, Muslim countries need a Halal Science Institute to check food for haram contaminants or not. If not found, a halal certificate will be issued by the Islamic organization of the country of manufacture.
in the ASEAN region Malaysia has been a pioneer in Halal certification since 1980, with the Halal legislation requiring all food products imported into Malaysia to be certified as Halal. After a few years Indonesia, the country with the largest Muslim population in the world, enacts halal laws like Malaysia.
This could be because Malaysia has 60 percent of the Muslim population and most of the production is in the hands of non-Muslims. Contrary to Indonesia, where 90 percent of the population is Muslim. Malaysia is moving faster in this regard because it wants its Muslim citizens to consume halal products and to export their consumables.
Thailand, although a non-Muslim country and only 5% of the Thai population is Muslim, is a country that produces consumer goods and exports benefits from Halal certificates issued by the Islamic Committee of Thailand and audited by the Scientific Center. Halal Chulalongkorn University This makes Thailand earn hundreds of billions of baht per year from exporting Halal products to Muslim countries.
Thai people therefore get to know about Halal principles from trading.
Source: facebook of Mr.Banjong Binkason Santichon Islamic Foundation
https://www.facebook.com/Banjong.Binkasonc
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น